Levenslang screenen loont bij risico op hersenbloeding

Screening bij verhoogd risico

Mensen met twee of meerdere eerstegraads familieleden met een subarachnoïdale bloeding (SAB) hebben een sterk verhoogd risico om zelf een aneurysma of SAB te ontwikkelen. Het is zinvol om deze groep levenslang te screenen, zodat een aneurysma kan worden opgespoord en behandeld vóór het barst. Zo blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.
Een aneurysma in het hoofd is een ballonvormige uitstulping aan de slagaders die zich aan de onderzijde van de hersenen bevindt. Zo’n aneurysma kan in de loop van het leven ontstaan. Bij barsten van een aneurysma ontstaat een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen, een zogeheten subarachnoïdale bloeding (SAB). Dit is een ernstige vorm van een hersenbloeding die vaak al op jonge leeftijd optreedt. Mensen met twee of meer eerstegraads familieleden met een SAB hebben een verhoogd risico om zelf een aneurysma of SAB te ontwikkelen.

Langdurige screening

Aneurysma’s kunnen na behandeling terugkomen. De screening wordt daarom om de vijf jaar herhaald. De studie gaat over de resultaten van deze screenende onderzoeken. Uit de resultaten blijkt dat de opbrengst van screening naar aneurysma’s bij mensen met familiaire belasting groot is, zelfs na meer dan tien jaar herhaald screenen en na twee eerdere screenings zonder aneurysma. Het advies is dan ook langdurige herhaalde screening, ook al kan dit het risico op een SAB niet geheel wegnemen.

Hersencentrum

Het Hersencentrum en het Hart- en Vaatcentrum zijn de twee kenniscentra van het UMC Utrecht die zich buigen over beroertes. Door deze combinatie kunnen we zowel de vaatschade bestuderen en daarmee beroertes voorkomen, als hersenschade bestuderen om het herstel te bevorderen. Kijk voor meer informatie op www.umcutrecht.nl/hersencentrum