32,5 miljoen extra voor onderzoek naar dementie

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zetten de schouders onder de strijd tegen dementie. De bewindspersonen investeren de komende 4 jaar € 32,5 miljoen in het Deltaplan Dementie voor wetenschappelijk onderzoek naar de hersenaandoening.

Het Deltaplan Dementie is een gezamenlijk plan van Alzheimer Nederland, VUmc Alzheimercentrum, ZonMw en private partijen. ‘Dementie is geen probleem van de overheid alleen, maar gaat iedereen aan’, aldus minister Schippers. ‘De kracht van dit plan is dat er zoveel partijen aan meedoen en aansluit op internationaal onderzoek.’ De bewindslieden stuurden het Deltaplan Dementie naar de Tweede Kamer.

Dementie groeiend probleem

Dementie is over de hele wereld een groot en groeiend probleem bij ouderen. De zorgkosten voor mensen met dementie in Nederland bedragen bijna € 4 miljard per jaar. Dat bedrag zal in de toekomst stijgen, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Ergotherapie heeft daarom speciale programma´s voor mensen met dementie.

Nationale aanpak dementie

Het Deltaplan Dementie verbetert de zorg voor de patiënt van vandaag en zoekt voor de patiënt van de toekomst naar oplossingen om de ziekte te voorkomen of uit te stellen. Staatssecretaris Van Rijn: ‘Zolang het niet mogelijk is van dementie te genezen, moeten we de ziekte zo dragelijk mogelijk maken voor patiënt, familie en mantelzorger. Naast fundamenteel onderzoek naar oorzaken en symptomen kunnen we de zorg verbeteren.’ Onderzoek naar behandeling door de ergotherapeut is al bewezen effectief bij dementie patiënten en hun mantelzorgers.

Het Deltaplan Dementie bestaat uit drie onderdelen:

  1. Meer wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling, genezing en het voorkomen van dementie.
  2. Nationaal Dementie Register om inhoud en omvang van de problematiek inzichtelijk te maken. Achmea heeft al aangegeven hierin een rol te willen spelen om de kwaliteit van zorg en leven te verbeteren.
  3. Website waar professionals, patiënten en mantelzorgers elkaar kunnen vinden voor uitwisseling en samenwerking.

Unieke samenwerking

Naast de overheid, VUmc Alzheimercentrum, Alzheimer Nederland en ZonMw werken verder ook Achmea, CZ, Nefarma, NFU, Nutricia, Philips, PGGM, Rabobank, Vita Valley en VNO-NCW mee aan de uitvoering van het Deltaplan. Minister Schippers: ‘De gezamenlijke inzet van overheid, wetenschap en bedrijfsleven maakt het Deltaplan zo bijzonder.’

Bron: Rijksoverheid