Antibiotica blijkt doorbraak in strijd tegen chronische rugklachten

Tot 40 procent van de mensen met chronische rugklachten kan geholpen worden met antibiotica. Dat zou de behandeling veel goedkoper maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Zuid-Denemarken. Tot nu toe werden deze patiënten geopereerd.

‘Dit is groots’, zegt Peter Hamlyn, chirurg in het ziekenhuis van de Universiteit van Londen tegen de Guardian. ‘Het is misschien wel zo dat we de helft van de rugoperaties kunnen vervangen door behandelingen met antibiotica.’

Infecties
Dat infecties verantwoordelijk konden zijn voor rugpijn was al langer bekend, maar specialisten dachten dat dit maar weinig voorkwam. Het onderzoek van de Deense wetenschappers laat echter zien dat 20 tot 40 procent van de chronische pijn aan de onderrug veroorzaakt wordt door bacteriën die naast een hernia opspelen.
Mensen met normale of acute rugklachten zijn niet geholpen met de uitkomsten van de studie. Dat zegt onderzoekster Hanne Albert. Het gaat alleen om mensen met chronische pijn aan de onderrug. ‘Het zijn mensen wier leven werd verwoest door de pijn. Wij geven ze een normaal leven terug, iets dat ze nooit verwacht hadden’, aldus Albert.

Onderzoek
De Deense onderzoekers deelden hun bevindingen op in twee onderzoeken. In het eerste onderzoek laten ze zien hoe bacteriën in hernia’s pijnlijke ontstekingen veroorzaakten. Uit de onderzoeken bleek dat bijna de helft van de patiënten bacteriën in de rug had zitten die de pijn veroorzaakten.
In het tweede onderzoek toonden de wetenschappers aan dat ze chronische pijn aan de onderrug konden genezen met antibiotica. Uit de proeven bleek dat 80 procent van de patiënten, die meer dan zes maanden pijn hadden, baat had bij de behandeling.

Behandeling
De onderzoekers deden er meer dan 10 jaar over om tot de resultaten te komen. Nu lijkt er een ommezwaai te komen in de aanpak van rugpijn aan de onderrug. ‘We moeten het publiek informeren en artsen opleiden zodat patiënten de juiste behandeling krijgen, ‘zegt Albert. ‘Binnen vijf jaar moeten onnodige chirurgische ingrepen verleden tijd zijn.’ Chirurg Hamlyn denkt dat de doorbraak van groot belang is voor de gezondheidszorg.
In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 250 duizend mensen last van chronische pijn aan de onderrug. Daarnaast worden en ongeveer 11 duizend herniaoperaties uitgevoerd. Als de onderzoekers echt een medische doorbraak hebben bewerkstelligd, is dat goed nieuws voor de patiënten, maar ook voor de kosten die zij nu voor hun rekening nemen.
Naast een chirurgische ingreep of behandeling met medicatie, blijft fysiotherapie of oefentherapie en ergotherapie zinvol bij het behandelen van chronische rugklachten.

 

Bron: Volkskrant