Artrose: minder pijn en makkelijker bewegen door internetprogramma

Artrose klachten nemen af door matig intensief bewegen

Patiënten met artrose aan hun knie of heup hebben minder pijn na een internetprogramma om meer te bewegen. En wandelen, fietsen en boodschappen doen gaan daarna aanmerkelijk beter. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
Patiënten beleven artrose als slijtage in hun gewrichten. Ze hebben veel pijn als ze bewegen, waardoor ze geneigd zijn dit steeds minder te gaan doen. Zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht waarin de artrose en de gevolgen ervan alleen maar erger worden. De precieze oorzaak van artrose is nog steeds niet achterhaald. Wel is inmiddels duidelijk dat de artroseklachten door matig intensief bewegen kunnen afnemen. Het door het NIVEL ontwikkelde internetprogramma ‘Artrose in beweging’ blijkt mensen met artrose weer in beweging te brengen en de pijn te verminderen.

Traplopen en fietsen

Na drie maanden functioneren ze beter in het dagelijkse leven. Activiteiten zoals traplopen, hurken, wandelen en boodschappen doen zijn gemakkelijker geworden en ze hebben minder pijn. Van de patiënten die het programma volgen heeft 44% na drie maanden minder last van de artrose, in de controlegroep is dat slechts 7%. De deelnemers aan het programma blijken na een jaar meer te bewegen dan de controlegroep.

Bewegen met pijn

“Het programma maakt artrosepatiënten ervan bewust dat ze ondanks de pijn toch meer kunnen bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Dat verergert de artrose niet. Ze hebben het gevoel dat het beter gaat, ze merken dat ze minder pijn hebben en ervaren minder belemmeringen in hun dagelijkse leven. Het programma werkt ook als een stok achter de deur om regelmatig te bewegen.” Aldus Bossen.

Gebruik internetprogramma

Niet alle deelnemers volgen het programma even trouw, de helft bezoekt de website niet regelmatig of vult niet alle opdrachten in. Bepaalde mensen hebben meer baat bij persoonlijke begeleiding, voor hen is zo’n internetprogramma niet geschikt. Maar er zijn er ook die veel van zo’n website oppikken zonder werkelijk het volledige programma te volgen.
De website www.artroseinbeweging.nl blijft bestaan en is vrij te gebruiken door mensen met artrose. Voor een goed gebruik van het internetprogramma wordt aangeraden begeleiding te vragen aan uw ergotherapeut.

 

Bron: NIVEL