Artrose zorg beter door stappenplan en zorgwijzer

Behandelstrategie Artrose

Mensen met heup- of knieartrose kunnen betere zorg krijgen als artsen een vast stappenplan aanhouden. De Zorgwijzer Artrose presenteert dit stappenplan op een begrijpelijke manier. Uit onderzoek bij ruim 300 artrosepatiënten in Nijmegen en omgeving blijkt dat de zorg kan worden verbeterd door meer patiënten te adviseren over bewegen en afvallen en door niet onnodig röntgenfoto’s te laten maken.

Onder andere met steun van het Reumafonds is een aantal jaren geleden het stappenplan voor de behandeling van heup- en knieartrose ontwikkeld. ‘Deze zogeheten Behandelstrategie ARTrose, oftewel BART, wilden we in de praktijk gaan testen.

Onderzoek naar behandeling artrose patiënten

Smink deed haar onderzoek vanuit de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Daar was in de praktijk al zichtbaar dat de artrosezorg niet altijd optimaal is. Regelmatig ontvangen reumatologen en orthopeden patiënten op hun spreekuur die nog geen pijnstillers of fysiotherapie of ergotherapie hebben gehad. Dat betekent dat er al gesproken wordt over een eventuele knie- of heupprothese, terwijl dat het uiterste redmiddel moet zijn.

Een van de conclusies van het onderzoek is dat mensen met artrose te weinig worden geadviseerd over verandering van de leefstijl, bijvoorbeeld over bewegen en afvallen. Maar 15 procent van de mensen met overgewicht kreeg advies om naar een diëtist te gaan. Pijnstilling wordt door huisartsen over het algemeen wel goed voorgeschreven, alleen wordt paracetamol soms overgeslagen.

Vroegtijdig behandelen is zinvol

Patiënten worden regelmatig onnodig naar het ziekenhuis gestuurd voor een foto van het gewricht. Bij beginnende artrose is er vaak nog niets te zien aan het kraakbeen. Maar als er geen schade aan het kraakbeen te zien is op de foto, betekent dit niet dat er geen behandeling ingezet hoeft te worden. De huisarts kan bijvoorbeeld samen met de patiënt besluiten om met een goede dosering van paracetamol te beginnen. En er zijn meer mogelijkheden zoals behandeling van de ergotherapeut. Gelukkig kunnen patiënten de juiste stappen zelf maken dankzij de Zorgwijzer Artrose.


Bron: Reumafonds