Blijven bewegen effectief bij lage rugklachten

Behandeling lage rugpijn

Veel patiënten die worden behandeld aan lage rugpijn zouden niet de juiste zorg krijgen. “Behandelingen van rugklachten zijn nauwelijks effectief en soms zelfs ronduit schadelijk.” Dat zegt een aantal internationale onderzoekers van onder meer VU Amsterdam, Erasmus MC en Universiteit Leiden. Ze benadrukken dat de juiste behandelingen moeten worden voorgeschreven en vergoed.

Blijven bewegen bij rugklachten

“Maar blijven bewegen en werken is minstens even effectief en betekent een forse kostenbesparing voor de samenleving”, aldus VU-hoogleraar Maurits van Tulder. “Er wordt heel veel geld verdiend aan de behandeling van lage rugklachten. Geld dat te vaak niet het gewenste resultaat oplevert. Daarnaast kosten het ziekteverzuim en de uitkeringen bij werkloosheid de samenleving ook erg veel geld.” Volgens Van Tulder kan alleen al in Nederland een groot deel worden bespaard van de 3,5 miljard euro die met de bestrijding van lage rugpijn is gemoeid.

Bron: Nu.nl 

Ergotherapie en rugklachten

De ergotherapeut bekijkt bij mensen met chronische (lage) rugklachten naar onder meer het zitten, staan en bewegen in een juiste houding voor de rug. Maar ook naar de verdeling tussen belasting en belastbaarheid. Door de dagelijkse activiteiten goed te verdelen over een dag, kan iemand met lage rugklachten vaak meer activiteiten uitvoeren dan hij/zij gewend is.