COPD patiënten hebben meerdere klachten

COPD patiënten rapporteren vaak ook andere chronische aandoeningen

Mensen met de chronische longziekte COPD zeggen vaker dan gemiddeld één of meer andere chronische aandoeningen te hebben. Ook voelen zij zich bovengemiddeld vaak psychisch ongezond. Dat meldt CBS.
COPD komt het meeste voor bij 50-plussers. Bij vrouwen komt het iets vaker voor dan bij mannen. Mensen met COPD gaven vaker aan nog één of meer andere chronische aandoeningen te hebben (acht op de tien) dan mensen zonder deze longziekte (bijna vijf op de tien).

Psychische klachten en gezondheid

Wie COPD heeft, ervaart ook vaker psychische klachten. Twee op de tien mensen met deze chronische ziekte voelde zich psychisch ongezond. Zes op de tien mensen met COPD noemden hun gezondheid minder dan goed, tegenover bijna twee op de tien mensen zonder deze aandoening. Een deel van dit verschil is toe te schrijven aan verschillen in de achtergrondkenmerken.

Leren omgaan met de klachten als gevolg van COPD

Patiënten die zich beperkt voelen in het dagelijks handelen als gevolg van COPD, bijvoorbeeld door vermoeidheid of kortademigheid, kunnen daarvoor behandeld worden. Ook wanneer psychische klachten ervoor zorgen dat betekenisvolle activiteiten niet of minder vaak worden uitgevoerd, is behandeling geïndiceerd.
Bij Ergotherapie Willems zijn speciaal opgeleide ergotherapeuten, werkzaam binnen COPD-net, die COPD patiënten leren omgaan met de gevolgen van COPD. Hierdoor hebben de klachten als gevolg van COPD minder invloed op het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten.

 

Bron: CBS