Inkomensverlies chronisch zieken
Het kabinet schaft in 2014 de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af. Hierdoor verdwijnen de jaarlijkse toelagen van 154 tot 514 euro netto per jaar. Daarnaast wordt ook de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten afgeschaft. En tot slot verdwijnt de bestaande korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo. Die gaan daardoor fors omhoog.
Hoge zorgkosten
Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat de inkomenseffecten heel groot zijn. Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen. Enkele voorbeelden. Een paar met een bijstandsuitkering gaat er netto 1031 euro op achteruit (-5%). Een alleenstaande met klein pensioen verliest netto 1639 euro (-8,5%).
Het verdwijnen van de tegemoetkomingen levert een besparing op van 1,3 miljard euro. Gemeenten zouden 700 miljoen krijgen om de inkomensondersteuning over te nemen. Inmiddels is duidelijk dat gemeenten het geld vrij mogen besteden binnen ‘het sociale domein’. De kans dat mensen via hun gemeenten nog enigszins voor het inkomensverlies worden gecompenseerd, wordt daarmee heel klein.
Meer slecht nieuws
Daar komt nog ander slecht nieuws bij. Het kabinet zal met Prinsjesdag vermoedelijk opnieuw maatregelen treffen die koopkrachtverlies betekenen voor veel chronisch zieken en gehandicapten. Zo gaat de Compensatie eigen risico van 99 euro per jaar verdwijnen. Bovendien bestaat de kans dat het kabinet ook de tegemoetkomingen voor arbeidsongeschiktheid gaat afschaffen. Daarnaast zullen veel mensen straks zelf voor huishoudelijke hulp moeten gaan betalen.
Bron: CG-raad