Hersenen van MS-patiënten zonder cognitieve problemen zijn extra actief

MS en cognitieve problemen

Veranderingen in hersenactiviteit bij mensen met MS vinden al plaats voordat ze cognitieve problemen – zoals een slechter geheugen – krijgen. Hun brein is actiever dan die van gezonde proefpersonen. MS-patiënten mét cognitieve stoornissen laten juist veel minder hersenactiviteit zien.

Bij de hersenziekte multiple sclerose (MS) zijn fysieke klachten het meest bekend, maar cognitieve stoornissen, zoals geheugen-, aandacht-, en concentratieproblemen, komen ook vaak voor. Tot 70% van de patiënten krijgt er mee te maken.
Hulst en haar collega’s deden uitgebreid onderzoek bij 85 mensen, waarvan 55 MS-patiënten en 30 gezonde vrijwilligers. Hulst richtte zich op veranderingen in hersenactiviteit die te zien zijn op MRI-scans en legde verbanden met de cognitieve problemen bij MS, die gemeten werden met de neuropsychologische tests.

Verandering in hersenactiviteit

De belangrijkste bevinding is dat veranderingen in hersenactiviteit al plaatsvinden vóórdat cognitieve problemen aanwezig zijn. De hersenen van mensen met MS zijn actiever dan die van gezonde proefpersonen. Hulst vermoedt dat deze extra hersenactiviteit compenseert voor beginnende cognitieve problemen, zoals geheugen-, aandacht-, en concentratiestoornissen. Bij mensen met MS mét cognitieve stoornissen vond Hulst juist een uitgebreide afname in hersenactiviteit, vooral in de hippocampus (belangrijk bij geheugen). Mogelijk ligt dat ten grondslag aan die cognitieve problemen.

Behandeling van cognitieve beperkingen

Cognitieve problemen worden door mensen met MS vaak ervaren als ernstiger en meer invaliderend beschouwd dan lichamelijke beperkingen. Dit komt omdat de laatste relatief goed gecompenseerd kunnen worden met hulpmiddelen, terwijl de cognitieve klachten niet makkelijk kunnen worden behandeld. Weliswaar wordt bij de ergotherapie het omgaan met vermoeidheid als gevolg van de MS en het compenseren van geheugenproblemen aangepakt. De ergotherapeut behandeld met name in de thuissituatie en op de werkplek. Cognitieve klachten bij MS zijn de grootste oorzaak voor arbeidsongeschiktheid.

 

Bron: VUmc