Patiënten COPD hebben vrijwel altijd ook andere kwalen

Patiënten COPD hebben vrijwel altijd ook andere kwalen

De helft van de patiënten met matig tot ernstig COPD heeft zelfs vier of meer bijkomende kwalen. Dat schrijven Lowie Vanfleteren en collega’s deze maand in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. “Die bijkomende kwalen lijken niet willekeurig voor te komen onder de patiënten”, zegt Vanfleteren.

Onderzoek en resultaten

In een studie van het Maastrichtse CIRO, expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen, onderzochten Vanfleteren en collega’s ruim 200 patiënten met COPD. Bij 97,7% van de patiënten vonden ze tenminste één zogenoemde comorbiditeit uit een lijst van dertien aandoeningen. Een comorbiditeit is het verschijnsel dat iemand aan meerdere chronische ziektes tegelijk lijdt.
Bij 53,5% van de patiënten vonden ze zelfs vier of meer comorbiditeiten. De onderzoekers keken gericht naar chronische nierproblemen, bloedarmoede, hoge bloeddruk, obesitas, ondergewicht, spierafbraak, verhoogd glucose, verstoorde cholesterolhuishouding, osteoporose, angststoornissen, depressie, aderverkalking en hartziekten. Daarnaast bepaalden ze verschillende ontstekingsfactoren in het bloed.

Chronische ontstekingsreacties niet oorzaak

Waar de Maastrichtse studie nog geen directe verklaring geeft voor het samenkomen van COPD en andere problemen, biedt dit werk wel en duidelijke handreiking aan zorgverleners. “Als je weet dat de comorbiditeiten in clusters voorkomen, dan ben je als zorgverlener dus gewaarschuwd. Zie je bijvoorbeeld een magere COPD-patiënt met spierzwakte, wees dan ook alert op nierproblemen en osteoporose.”

Grote stap voorwaarts voor COPD

COPD is wereldwijd volksziekte nummer 4! De ziektelast wordt in grote mate bepaald door de bijkomende kwalen. Dit onderzoek geeft een zorgverlener in de spreekkamer houvast bij het zoeken naar en behandelen van de patiënt. Bovendien is het dan ook niet verwonderlijk dat bij COPD patiënten vaak meerdere zorgverleners betrokken zijn, zoals een longarts, fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist.

 

Bron: Zorgportaal