Reuma en artrose

Reumatoïde artritis en artrose kunnen hun weerslag hebben op het gebruik van de handen en op dagelijkse activiteiten. U kunt o.a. last hebben van stijfheid, pijn, bewegingsbeperking en krachtsverlies. Al is de oorzaak niet weg te nemen, toch kan verlichting van klachten bereikt worden door op een juiste manier met uw klachten om te gaan. Zo hebben de klachten een minder grote invloed op het dagelijks leven. Onze gespecialiseerde ergotherapeuten adviseren u hoe u bij de uitvoer van uw dagelijkse bezigheden de gewrichten zo verantwoord mogelijk kunt gebruiken. Ook zal er bekeken worden of er middels inzet van verantwoorde oefeningen winst te behalen is. Tevens kan de ergotherapeut adviseren in het gebruik en de aanschaf van eventuele hulpmiddelen of bijvoorbeeld braces om de verminderde handfunctie te compenseren.

Een speciaal revalidatieprogramma in de vorm van een cursus voor mensen met handklachten door reuma, artritis en artrose. Dit is een korte cursus voor mensen met handklachten door Reumatoïde artritis, artritis psoriatica en artrose. Het JPP is ontwikkeld in Groot Brittannië en vervolgens aangepast aan de Nederlands situatie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die deelnemen aan dit programma een jaar later:

  • minder pijn hebben
  • dagelijkse taken beter kunnen uitvoeren
  • de handen beter kunnen bewegen

Tijdens de cursus gaat u onder begeleiding van een ergotherapeut zelf aan de slag om handklachten te verminderen. U leert technieken die u tijdens de cursus en ook thuis kunt toepassen.
Tijdens vier bijeenkomsten van tweeënhalf uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • het toepassen van principes van gewrichtsbescherming tijdens dagelijkse activiteiten
  • omgaan met vermoeidheid
  • het bewegelijk houden van de handen
  • het onderhouden van de handkracht